Your cart is currently empty!
Ramptoerisme in Rotterdam
Vandaag 77 jaar geleden bombardeerden Duitse Heinkel He-111 bommenwerpers het centrum van Rotterdam. Het terreurbombardement bracht het Nederlandse leger, na slechts vijf dagen strijd, op zijn knieën. Rotterdam, dat net zijn 600 jarig bestaan vierde, verloor zijn historische binnenstad. Vooral in de eerste twee jaren van de oorlog werd de stad een veelbezochte plek door Duitse soldaten. Ramptoeristen, die de vernietigende kracht van hun Luftwaffe met eigen ogen kwamen aanschouwen.
Het waren georganiseerde tours, vaak met de trein. Al deze kijkers maakten samen duizenden foto’s. Van de Laurenskerk, waarvan alleen de toren en muren nog stonden. Van de Coolsingel, waar toch nog iets overeind stond. Van de puinruimers, die baksteen voor baksteen uit de berg verzamelden voor hergebruik elders. En van de rijen en rijen vrachtwagens met puin, die naar de Kralingse Plas reden, om het daar op de bodem te dumpen, of in de Schie, in de rest van Nederland. Of gewoon in de Maas bij de Boompjes.
De foto’s komen nu weer boven water. Duitse families doen afstand van de fotoalbums van hun vaders, opa’s en overgrootopa’s. Er ontvouwt zich een beeld van rustig wandelende en lachende Duitse militairen, landmacht, luchtmacht, marine, politie, Waffen-SS. Ze poseren bij zwartgeblakerde muren. Als extra uitje bezoeken ze de nieuwe Diergaarde Blijdorp. Waarom bezochten ze de stad? Wie organiseerde deze dagtours? En hoe dachten deze militairen over het bombardement waar het Duitse Rijk verantwoordelijk voor was?
Binnenkort in boekvorm, met talloze foto’s uit eigen collectie andere privécollecties. Ramptoeristen in Rotterdam. U kunt zich nu inschrijven om op de hoogte gehouden te worden over deze publicatie die een deel van de oorlog in Rotterdam belicht die weinig aandacht heeft gekregen.
Comments
2 responses to “Ramptoerisme in Rotterdam”
-
Wanneer verschijnt dit boek?
-
Hi Danny. In verband met een ander boekproject is de beoogde publicatiedatum voor Ramptoerisme nu derde kwartaal 2020. Groeten, Arthur
-
Leave a Reply