Rotterdams puin

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam door het Duitse bombardement grotendeels werd verwoest.

Veel puin werd gebruikt om waterwegen te dempen zoals de Blaak, de Rotterdamse Schie en de Schiedamsesingel. Er was echter zoveel puin dat er in de stad zelf geen plek meer was. Het puin (of de puin zoals ze het in Rotterdam soms zeggen) is heel het land door gegaan en gebruikt voor verschillende bouwprojecten. Fotografe Marlies Lageweg documenteerde op prachtige wijze de landschappen waar het het puin terecht is gekomen en ‘portretteerde’ brokken vernietigd Rotterdam.

De foto is genomen door een Duitse soldaat in augustus 1940. Puin wordt in de Maas gedumpt. Op de achtergrond is het Noordereiland zichtbaar met rechts het Hulstkamp gebouw. Rotterdam was een geliefde toeristische trekpleister voor de bezetter.

Rotterdam: Zerstörungen
Rotterdam: Zerstörungen
Fotomapje van Niggemeyer Foto/Kino in de Kortumstrasse 43 in Bochum. Oorspronkelijk gebruikt voor een andere serie negatieven, met in potlood fototechnische data beschreven. Hergebruikt voor de serie van Rotterdam.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *